Bonsaj ako darček?

Bonsaj pod vianočný stromček, bonsaj na narodky, bonsaj na výročie či inú špeciálnu udalosť. Ako na to?
V našej kultúre nie je nič nezvyčajné, keď blízkych obdarujeme živým kvetom alebo inou rastlinou, ktorá má skrášliť príbytok. Problém to nie je. Stačí raz za týždeň poliať, napr. cez víkend. Počas dvojtýždňovej dovolenky známy s kľúčami raz poleje, ked príde vybrať poštu zo schránky. Nič zložité.
Na druhej strane, domáce zvieratká nezvyknú byť darčekom, o ktorom obdarovávaný nevie predom. Prečo to tak je? O zviera sa treba každodenne starať. Ten čo ho podarúva, by tak obdarovaného uviazal k povinnostiam a zodpovednosti. Jediná prípustná možnosť je, keď rodičia kúpia ratolesti domáce zvieratko. Vedia totiž, že sa oň budú nakoniec starať aj tak oni. A aj tí sa zodpovednosti niekedy radšej zbavia..
Bonsaj je niekde na pol ceste. Nevyžaduje čas na hranie, ani dennodennú starostlivosť. Treba si rozmyslieť, či bude mať potrebné podmienky u oslávenca. Pripravil som preto krátke zhrnutie, na čo treba myslieť pri kúpe takéhoto darčeka

Na čo nezabudať?
  1. Pri zvolení správneho druhu a substrátu sa dá k bonsaju pristupovať skoro ako k izbovej rastline. Pre začiatočníkov je najlepší fikus a aj tak sa väčšina známych nechala nahovoriť na carmonu. V tomto článku je pekne rozpísané, ako vyberať.
  2. Treba mať na zreteli, že interiérový bonsaj je strom schopný prežiť v podmienkach suchého bytu a exteriérový bonsaj tam nemá šancu. Úvodné problémy nastanú. Otázka nie je či, ale kedy. V tomto článku sú spísané najčastejšie problémy, na ktoré môže začiatočník naraziť. Okrem toho môže byť kúpený bonsaj napadnútý nejakou pliagou. Nevadí, väčšina z nich je popísaná tu. Kľudne texty vytlačte a pribaľte k stromčeku ;-)
  3. Obdarovávaný by mal spolu s darčekom obdržať aj základné inštrukcie a upozornenia, čo si má doštudovať. Knižky toho veľa neporadia, ich praktickosť je asi taká ako hodiny biológie. Dobrý základ je tu. Potom odporúčam rôzne fóra, kde bonsajoví závisláci poradia, napr. bonsajforum.sk alebo bonsai-greenhorn.cz.
  4. Keď som bol mladý a hlúpy, každému som radil okamžite presádzať do priepustného substrátu. Teraz už mladý nie som, hlúpy som zostal, ale poznám pár trikov. Bonsaj sa treba naučiť pestovať. Ak by predsa bolo treba presadiť, spísané je to v tomto článku.
  5. Bonsaj treba tvarovať, však? Ostrihať, nadrôtovať, až potom je dobre. Nie! Kde som to písal, ako som bol mladý a hlúpy? O odstavec vyššie, jasné. Myslel som to vážne. Bonsaj sa treba naučiť najskôr pestovať. Pol roka až rok, nech je jasné ako reaguje na teplo, na nedostatok svetla. Potom sa zíde prvé náradie na prestrih, drôt či rezanie.
Veľa zdaru a nech začiatky nespôsobia hlavybôľ ako Jettovi z Final Fantasy. Strihá sa ľahko, ale prilepiť sa odstrihnuté nedá.

0 Komentáre