Ako mám pestovať / Začíname II.




Polievanie krhlou s dlhým krkom a drobnými kvapkami - foto z článku na lncc.ch

Veľmi jednoduché a napriek tomu sa toho veľa začiatočníkov obáva. Bonsaje treba proste:
  • polievať
  • hnojiť
  • raz za pár rokov presadiť
Áno, to je všetko, nič zložité na tom nie je.

Polievanie


Polievať treba podľa potreby, nedá sa naladiť na režim raz za X dní ako napr. u izbových rastlín:
  • V prípade anorganických substrátov zvyčajne raz denne.
  • V prípade organických, keď trocha preschnú, čo sa dá zistiť zapichnutím špajle do substrátu. Určite nie každý deň ako Vám poradia rôzny odborníci. Je to zvyčajne raz za 2-3 dni, no upravené v závislosti od druhu, teploty a ročného obdobia
Pozor na rovnomerné poliatie. Anorganický substrát treba poliať po celej ploche tak, aby spodkom misky pretiekla voda. Použiť sa dá krhla s jemnými kvapkami, alebo špeciálna násada na 2l PET flašu, prípadne improvizovaná násada vyrobená z vrchnáka prederaveného horúcim špendlíkom na 15-20 miestach. Vhodným riešením je aj sprcha s jemným prúdom (čo do sily aj do veľkosti kvapiek).

Organický substrát sa polieva ľahšie, nakoľko voda sa postupne dostane všade. Zaliať sa tak dá hocijako. Keď už substrat drží spolu po viacerých poliatiach, je možne zalievať aj ponáraním celej misky do nádoby s vodou. Netreba ale zabudnúť na odkvapkanie prebytočnej vody.



Jasné, chápem, aj tak je najlepšie napísať referenčný príklad. Ako teda polievam ja:
  1. V lete mám všetky stromčeky na záhrade
    1. Tie, čo už sú v anorganickom substráte polievam každý deň. 
    2. Tie, čo ešte nie, polievam podľa potreby raz za niekoľko dní a doprajem im poriadnu dávku vody
    3. Keď intenzívne prší, nepolievam
    4. Keď prší slabo, polejem
    5. Polievam hadicou na ktorej konci mám ružicu, čo vyrába drobné kvapky. Ak sú na to financie, lepšie sa pracuje s tými, čo majú plechové sito a nie sú univerzálne. Majú väčšiu plochu na výrobu kvapiek, prúd vody je tak slabší, pričom stále dodá rovnaké množstvo vody, ale nevyplavuje substrát z misiek. Tiež sa lepšie pracuje so sprchou na tyči - dá sa bez väčšej námahy dostať, kam treba
  2. V zime mám interérovky vnútri, v chladnejšej časti domu vo veľkej podmiske, hneď pri okne a polievam cca raz za týždeň priamo z dvojlitrovej fľaše.
  3. Exteriérovky v zime nepolievam skoro vôbec. Keď je sneh, zahádžem misky snehom. Keď sa sneh rozpustí a je dlho sucho (viac ako týždeň), tak ich jemne zalejem studenou vodou z krhly.


Hnojenie

Hnojiť je jednoduché. Špecializované bonsaj hnojivo neexistuje, je to iba marketing, aby sa klasické zriedené hnojivo so správnou nálepkou dalo predať 3x drahšie. Použiť sa dá hocijaké plnohodnotné hnojivo, čiže obsahujúce NPK (dusík, fosfor a draslík). Rozlišujeme 2 fázy:
  • Fáza rastu, kedy potrebujeme, aby bonsaj rástol, napr. na dopestovanie obrastu, vetvičiek a pod. Vtedy treba hnojiť podľa návodu na hnojive. V prípade anorganických substrátov aj častejšie, keďže veľa hnojiva proste pretečie von
  • Fáza udržovania, kedy rast nie je žiadaný, vtedy postačujú polovičné dávky hnojiva (presne tak fungujú bonsajove hnojivá – sú viac riedené)
Zvyčajne je vyvážený pomer zložiek 8:4:8 (v rôznych pomeroch podľa odporúčanej dávky, môžu tak byť napr. aj 16:8:16). Jesenné hnojivá majú znižené množstvo dusíka a prípadne aj fosforu. Hnojivá pre kvitnúce rastliny majú viac fosforu.
N-P-K sa nenachádzajú v hnojive ako samostatné prvky, ale vo forme zlúčenín. Tak ako aj substráty, aj hnojivá sú organické a anorganické (krištalické alebo minerálne), podľa toho, v akej forme sa zložky vyskytujú v hnojive. V prípade hnojív na kyslomilné rastliny prevládajú zlúčeniny, ktoré znižujú Ph.



A aké sú teda dobré hnojivá? Tak ako som písal, je to nazaj jedno. Ja používam:
  • Na exteriérové stromčeky priamo do misky podľa toho ku ktorému regálu sa dostanem v záhradníctve skôr:
    • granulované prepaľované slepačie (vyrába kopec firiem)
    • organo minerálne hnojivo, zvyčajne s guánom
    • organo minerálne hnojivo na azalky, alebo sem tam do zálievky pridám kúsoček octu, nakoľko mám v studni tvrdú vodu
  • Na exteriérové stromčeky raz za čas aplikujem Kristalon pomocou Kristalon Aqua Mix (dá sa zohnať aj lacnejšia verzia od iného výrobcu).
  • Niektorí známi pri presádzaní pridávajú priamo do substrátu aj Osmocote / Multicote - pomalorozpustné hnojivá - malé guličky s rôznou hrúbkou živicového obalu, ktorý sa v substráte postupne rozpadne a uvoľní hnojivo
  • Na interérovky v zime používam Kristalon, lebo nesmrdí


Tak, to by bolo úvodom k pestovaniu všetko. Hor sa na hľadanie na internete, na rôznych fórach, či web stránkach:

0 Komentáre