Prvé problémy / Začíname III.

V tejto časti sa budeme venovať výhradne interiérovkám, nakoľko s nimi začína väčšina nádejných bonsajistov a je s nimi spojených viacero komplikácií.

Veľa príspevkov na fórach prikladá takúto fotku, stackexchange.com

Prvý problém, na ktorý každý ziačiatočník narazí je opadávanie listov stromčeka pár týždňov po kúpe. Notoricky známy úvod "Starám sa oň každý deň a napriek tomu sa mu nedarí" vyčaruje sarkasticko-nostalgický úsmev nejednému pokročilému bonsajistovi.

Pričiny sú zväčša tieto:
  1. Prispôsobenie sa prostrediu
  2. Zlá poloha/miesto
  3. Zlé polievanie
  4. Škodcovia

Prispôsobenie sa prostrediu

Opadanie listov je štandardný prejav stromčeku pri zásadnejšej zmene podmienok. Nezáleži pritom veľmi na tom, či sa jedná o zlepšenie alebo zhoršenie. Zhodené listy by mali byť nahradené do dvoch týždňov novými, ktoré majú presne toľko chlorofylu, koľko svetla je na novom mieste. Ak sú listy svetlejšie, má stromček menej svetla. Ak sú tmavšie, má viec svetla.
Ďalším dôvodom býva "ofúknutie" pri prevoze v zimných mesiacoch. Špeciálne fikusy reagujú na prievan okamžitým zhodením listov.

Zlá poloha/miesto

Fotka slnečného výklenku z Whitton Bonsai

Interiérovky môžu byť celoročne vnútri bytu či domu. Majú tak oproti exteriérovkám zásadnú nevýhodu cudzieho prostredia a poloha zohráva výraznejšiu úlohu. Ideálne miesto je na parapete juhozápadného alebo juhovýchodného okna a nie rovno nad radiátorom.
Hovorí sa, že každý meter od okna je o polovicu menej slnečných lúčov. Fyzik by v tomto tvrdení našiel viacero nepresností, ale s myšlienkou by súhlasil. Našim okom síce nevnímame túto zmenu, no stromčeky áno kvôli fotosyntéze. Už meter od okna je pridaleko a prejaví sa na vitalite stromu.

Sálavé teplo radiátora vysvetlené na DIY Heating Tip

Komplikáciu môže spôsobiť aj sálavé teplo z radiátora alebo konvektora. Rýchlejšie vysušuje a vytvára prúdenie vzduchu, ktoré znemožňuje vytvorenie vlhkejšej mikroklímy. Riešením je širšia podmiska so štrkom a vodou tak, aby miska bola položená nad hladinou vody. Podmiska čiastočne odkloní prúdenie a zároveň sa z nej bude odparovať voda, čím sa vytvorí vlhká mikroklíma.
Ak okná dobre netesnia, alebo sú používané na na vetranie, prievan môže v zime spôsobiť spŕchnutie listov. Ako už bolo spomenuté vyššie, fikus reaguje na ofúknutie najhoršie. Zákernosťou tejto situácie je, že opad nastane asi o dva dni. Ťažko sa tak spája s príčinou.

Po opadnutí listov treba upraviť zálievku. Čím menej listov, tým menej vody treba stromu, lebo sa nemá cez čo odparovať.

Posledným dôvodom môže byť nedostatočné polievanie. Nestáva sa veľmi, je to skôr následok zlého zástupcu na polievanie počas dovolenky a ako príčina sa dá ľahko identifikovať. Strom zistí, že nemá dosť vody a jediné čo môže spraviť na zniženie spotreby je zbaviť sa častí, ktoré ju spotrebovávajú. Začne listami, neskôr jemnými výhonkami alebo poškodenými vetvami. Ak sa v dostatočnej dobe nedostane k vode, celé to končí odschnutím veľkých častí kmeňa. Strom postupne prechádza od optimalizácie spotreby k postupnému vyschnutiu koreňov. 
Veľmi dobrá je analógia s človekom, keď je vystavený zime. Telo primárne chráni vnútorné orgány dôležité pre život (korene), ak ich nedokáže udržať v teple, prestáva sa starať o tie menej dôležité (nadzemné výrastky). Preto najskôr omrznú končatiny. Z našeho pohľadu sú ruky a nohy nemenej dôležité. Veď ako sa bez nich o seba máme postarať, že áno? Keď sa na to pozrieme racionálne, ľudí bez končatín bežne stretávame. Videl ale niekto ľudí bez obličiek, pečene, srdca či pľúc? 
Uznávam výnimku, ľudí bez mozgu môžeme bežne stretnúť. Evolúcia asi usúdila, že nie je dôležitý.. :-)

Kokosové vlákno na gingsengu z IKEA, foto z Helpful gardener

Predchádzanie presadením. Každý strom, ktorý nebol presádzaný pred kúpou vždy po kúpe presádzam hneď ako sa dá. Pri interiérovkách to je kedykoľvek, pri exteriérovkách treba počkať na jar, prípadne na leto, kedy sa dajú presádzať ihličnaté stromy. Presádzam do substrátu, ktorý mám otestovaný a viem ako sa v ňom strom bude správať čo sa týka "pitného režimu". Kým nepresadím, polievam veľmi opatrne a s rozumom. 
Veľmi často sú zakúpené stromy pôvodom z Číny. Odtiaľ cestujú v tmavých kontajneroch do Európy kľudne aj mesiac. Sú preto v substráte, ktorý udrží veľa vody. Najčastejšou zložkou je kokosové vlákno. Takéto stromčeky vydržia bez poliatia týždeň až dva. Navyše majú veľmi zle vyriešenú podmisku a voda, ktorá má cez drenážny otvor na dne misky vytiecť, tam ostáva.

Zlé polievanie

Prehnaná starostlivosť je synonymom zlého polievania. Ako už bolo spomínané v predchádzajúcej časti, polievať treba podľa potreby a nie pravidelne. Samozrejme, istá pravidelnosť sa dá nájsť. Komplikácie nastávajú napr. na prelome ročných období, keď treba pravidelnosť upraviť.

Preliaty vtáčí zob bez listov, no riadne mokrým substrátom, fotka z Helpful gardener

Na fotke vyššie je vtáči zob, ktorému opadli všetky listy, no stále má mokrý substrát. Tak ako preschnutie, aj premokrenie spôsobuje odumieranie koreňov. Keď nie sú korene, nie sú ani živiny a voda. Málokto si uvedomuje, že rastliny sú korene, ktoré nevidíme. Nadzemná časť je iba pomocný orgán na zbieranie energie (niečo ako ruky, ktoré dávajú do úst potravu).
Ako už bolo napísané vyššie, bez koreňov strom optimalizuje a začne zhadzovať listy. Treba mu pomôcť. Netreba na to elixíry alebo iné špeciálne "zachraňovače" či hnojivá. Najviac mu pomôžeme úpravou prostredia, čiže prestať polievať. Zväčša má dosť energie na obnovu koreňov ak bola zálievka vhodne upravená, do dvoch týždňov pribudnú nové puky.

Je dôležité dodať, že v stave ako na obrázku už stromčeku nepomôže ani presadenie. Zlepší tak celkové prostredie, no zásah do koreňov ešte viac zhorší situáciu.

Škodcovia

V zhoršených podmienkach sa vynikajúco darí rôznym škodcom. Na záhrade sú to vo veľkej miere hubové choroby pre dostatočnú vlhkosť. V bytoch sú to viac menej iba živočíšny škodcovia, ktorým vyhovuje sucho a bezveterno.

Škodcom venujem osobitný článok. Nateraz spomeniem iba pár dôležitých vecí pre nedočkavcov:
  • chemické postreky treba aplikovať vo vetranom priestore (v zime ťažšie realizovateľné)
  • treba si chrániť kožu (podráždenie)
  • postreky treba prestriedať a striekať podľa návodu do úplného vyzdravenia
  • postreky sa nemiešajú, účinné látky môžu spolu reagovať a z dvoch postrekov tak nebude ani jeden

0 Komentáre