Potrebné náradie / Začíname V.

Je tu čas presádzania a presne preto bude tento článok o pres.. Nie, bude o náradí :-) Ako som dnes behal po záhrade, uvedomil som si, že na rôzne veci používam rôzne náradie a niektoré druhy preferujem aj keď nie sú na to určené.

S čím začať

Pre úplného začiatočníka treba zabezpečiť dve veci:
  1. Zakracovanie a odstraňovanie vetiev a koreňov
  2. Strihanie drôtu
Na zakrátenie koreňov postačuje hocijaké náradie, ktoré zanechá hladký rez. Rovnako to platí na tenké vetvičky. Na hrubé vetvy ale treba spraviť rez, ktorý po zavalení rany nenechá hrču. To sa dá dosiahnuť jedine prehĺbením rezu smerom dnu. 
Drôt sa dá strihať čímkoľvek počnúc kombinačkami, končiac kliešťami na drôt. Horšie to je s odstraňovaním drôtu. Kombinačky už nepomôžu a kliešte na drôt sú buď nepraktické, alebo nebezpečné pre riziko náhodného odstrihnutia samotnej vetvy.

Čo teda na začiatok kúpiť? Ako prvé odporúčam čelné konkávne kliešte. Poslúžia na zakracovanie vetiev malých aj veľkých. Prihrubé vetvy sa dajú nimi postupne "vyhrýzť". Čo je podstatné, vytvorený rez nie je rovný, ale prehĺbený.
Čelné konkávne kliešte majú polguľový tvar

Časom pribudne nutnosť odstrániť zarezávajúci sa drôt a na rad príde kúpa klieští na drôt. Majú tupý hrot a pri otvorení klieští vzniká miesto práve na drôt. Riziko odstrihnutia vetvy sa tým minimalizuje.
Kliešte na drôt

S čím pokračovať?

Ako ďalšie sa zídu kliešte na rýchle odstraňovanie väčších vetiev. Tam prídu na rad šikmé kliešte. Neodporúčam kúpiť kombinované oblé aj šikmé ako náhradu člených. Nedá sa s nimi dostať všade a majú vačší polomer.
Šikmé kliešte

Na doťahovanie drôtu pri presádzaní, olúpanie kôry na jiny alebo proste na ohýbanie hrubého drôtu väčšou pákou sa výborne hodia kliešte na jiny "džinovky".
Kliešte na jiny

Na štiepenie jinov sa hodia štiepačky na jiny. Tieto ale odporúčam až na čas, keď ich vlastník vie ako upravovať, alebo ohýbať jiny.

Klasické záhradné náradie

Veľmi rád používam namiesto šikmých klieští záhradné nižnice Gardena. Mám ich už niekoľko rokov a stále sú ostré. Oproti šikmým kliešťam majú výhodu dlhšej čepele. Pružina takisto uľahčuje prácu. Zväčša platí, že výrobky od Gardeny sú zbytočne predražené. V tomto prípade sa investícia oplatí - príjemné na dotyk, vydržia, na čepeli sa nič nezachytáva, spoj drží čepele pri sebe. 
Záhradné nožnice Gardena Classic

Kvôli váčším vetvám sa neoplatí kupovať malé nožnice s prevodom. Sú síce príjemnejšie na použitie, ale aj tak sú obmedzené na hrúbku 2cm. Lepšia alternatíva sú veľké záhradné nožnice s prevodom. Teleskopické ramená sú fajn, no nie veľmi často využiteľné. Využil som to asi 3x a aj to nebolo na bonsaje, ale v záhrade. Prevod a dobrá páka sú to, čo sa zíde. Ja používam Fiskars prevodové malé. Nevidím problém v tom kúpiť si aj väčšie a obojčepeľové alternatívy od toho istého výrobcu. Doteraz si neviem vynachváliť ich kúpu. Pomohli hlavne pri vykopávaní yamadori.
Fiskars prevodové malé záhradné nožnice

Na dohladzovanie veľkých rán, pohodlnešie odstránenie prischnutej kôry alebo proste odstránenie plátov kôry z borievok sa zíde malý nôž s hrubou čepeľou. Výhodou je, že sa nedá zlomiť. Nevýhodou, že si nepamätám použitie, kedy som sa nedorezal kvôli svojej nešikovnosti :-)
Malý hrubý nôž




0 Komentáre