Prečo zazimovať bonsaje / Zimovanie I.

Brest hrabolistý (ulmus minor) Harryho Harringtona

Tento článok by mal pomôcť všetkým začiatočníkom, ktorí možno aj vedia ako na to, no nedá im pokoja, prečo to tak  robiť.

Ktoré bonsaje sa zimujú? Všetky exteriérové, presnejšie, všetky druhy stromov, ktoré aj v prírode majú v zime obdobie dormancie. Podľa úrovne odolnosti sú 2 typy:

  • Mrazuvzdorné - tieto zimujeme v mraze, dokonca je to nutné a musia prejsť aspoň 2-týždňovým mrazom (smrekovec, borovica a pod.)
  • Nevzdorné mrazu, ale s nutnosťou dormancie - tieto zimujeme v chlade, nie však v mraze (azalka, oliva)

Prečo zimovať? Správna otázka, veď v prírode netreba nič robiť, stromy opadnú v zime a na jar sa prebudia. Málo ľudí vie, že zimovaním chránime primárne koreňovú sústavu, až následne nadzemnú časť. Problémom je samotná miska:

  1. Pôda zamŕza iba do určitej hĺbky a poskytuje neustále vodu
    1. poskytuje tak teplejšie a hlavne teplotne stabilné prostredie
    2. prístup k vode
  2. Miska je plytká, okamžite premrzne
    1. neposkytuje ochranu voči mrazu
    2. voda je zamrznutá
Kvôli čomu musia bonsaje byť prezimované v chlade? Veľa ľudí by malo rado bonsaje celoročne doma. Exteriérové bonsaje (tie čo treba zazimovať), však vnútri neprežijú dlhšie ako pár dní (nízka vzdušná vlhkosť). 
Majú v sebe zakódované procesy a očakávajú, že sa budú opakovať. Akákoľvek zmena v týchto procesoch vyžaduje veľa rokov vývoja (storočia). Pekný príklad je už notorické vymrznutie kvetných pukov na ovocných stromoch, ktoré nie sú pripravené na opakované vlny mrazu v jarnom období posledných rokov.
Stromy očakávajú svoj oddych, inak budú preskočené dôležité fázy vývoja a najneskôr do troch rokov zimovania v teple ochradnú tak, že už nebudú zachrániteľné.

Čo sa stane, ak bonsaje poriadne nezazimujem? V lepšom prípade nič, v horšom prípade vyschnú alebo vymrznú. Treba podotknúť, že najčastejšie to je práve vyschnutie pre nedostatok vody a nie vymrznutie kvôli neodolnosti.

Z čoho pozostáva zimovanie? Skladá sa zo zabezpečenia už vyššie spomenutých bodov:
  1. Zabezpečenie prístupu k vlahe
  2. Ochrana proti vetru, ktorý strom vysušuje
  3. Ochrana proti nadmernému mrazu kvôli miske
Viac o tom ako správne zimovať bude v druhej časti :)

Povinné čítanie na záver:

4 Komentáre

  1. Vitaj v blogosfere. Držím palce. Bude aj angličtina? 👍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cau, dik :-) Rozmyslal som dlho, aj on anglickych clankoch. Dospel som k tomu, ze ich mozno viac ako by bolo dobre :D Takze zostanem pri slovencine a so zameranim hlavne na nadejnych zaciatocnikov a aj kvoli tomu, ze chcem pripojit spravanie sa stromov v podnebi Slovenska.

      Odstrániť