Ako zazimovať prakticky / Zimovanie III.

V predchádzajúcich dieloch sme si vysvetlili prečo zazimovať a ako pristupovať k jednotlivým druhom.
Teraz by som prešiel k praktickej časti, tzn. čo sa mi osvedčilo a na čo si dávať pozor, keď nastúpia prvé jarné teplá.

Posledných pár rokov máme na Slovensku takú malú nepríjemnosť. Príde prvé slnko, denné teploty sú miestami pomaly nad 15 stupňov, v noci je chladno. Prvý týždeň, druhý týždeň, stromy vyrašia, tešíme sa z prvých lístkov. Bum. V noci udrie -5, na severe napadne sneh, na juhu zamrzne dažďová voda rovno na stromoch. Hotové ľadové kráľovstvo.
Výhony zmrznuté, bonsaje sa potom celú sezónu snažia dostať z tej facky, ak to rovno nevzdali. Ako sa teda vyhnúť tomu najhoršiemu?

Možností je niekoľko, závisí od možností a lokality v tomto poradí:
  1. Ideálne je mať skleník či fóliovník. 
  2. Ak neizoluje dobre, resp. do rána by teplota mohla klesnúť pod 0 stupňov, je dobre ho mať vyhrievaný. Teplé lôžko (nech už je ten názov pubertálnej hlave akokoľvek smiešny) je výborná voľba na prezimovanie nielen začiatkom jari, ale počas celej dormancie.
  3. Veľmi dobre poslúži aj obyčajný elektrický ohrievač. Tie, čo majú termostat s teplotným čidlom a nie iba obmedzovačom výkonu aj tak nesnímajú teploty pod 5 stupňov. Tým sa stávajú neužitočné. Existujú však špeciálne spínače do zásuvky, ktoré fungujú od -40 do 70 stupňov. Zapojíte ako predlžovačku do zásuvky, nastavíte, pri akej teplote má zapnúť ohrievač, zapojíte ohrievač, otočíte fúkanie preč od stromov a je vystarané. To všetko za cenu ohrievača (€ 40,-) a termostatu ($ 13,-).
  4. Bez možnosti skleníka či fóliovníka, ani ich kutilovských, doma zbúchaných alternatív je iná schodná možnosť sledovať počasie a v prípade rizika mrazov presunúť stromy dnu. Síce pracné, ale lacné a efektívne. Spohodlniť to dokážu varovné aplikácie. Kto už dnes nemá múdry telefón? Na android existujú rôzne platené, či zadarmo. Najviac sa mi osvedčila Custom Weather Alerts. Dá sa nastaviť kedy má pozrieť počasie 24 či 48 hodín dopredu a v prípade, že teplota poklesne pod zadanú, zapípa alarm. U mňa vždy 19:10 kontroluje 24 hodín a viem, či nadránom nebude pod nulou.
Termostat je na fotke nižšie. Má externé čidlo na metrovom kábli, takže vie snímať teplotu na najvhodnejšom mieste, bez toho, aby sa dostala voda k zdroju el. prúdu. Ohrievač sa zapája do univerzálnej zásuvky na tele zariadenia, no zástrčka musí mať termostat európsku normu, resp. francúzsku CEE, najlepšie CEE 7/5 (pozor na to pri objednávaní, alebo objednajte rovno túto). Nakoľko je to spínač na klasickú zásuvku, prúd buď ide alebo nejde. Nemá priebežný obmedzovač podľa vzdialenosti od želanej teploty. Tým môžu teploty oscilovať v istom pásme a s ohľadom na životnosť ohrievača je dobré aj na samotnom termostate nastaviť rezervu napr. 1 stupeň (tzn. od -1 spustí prúd, ak neuvažujeme, že má chybu merania 0.5 stupňa). 
Teplotný spínač z aliexpress.com
Aplikácia je veľmi jednoduchá na ovládanie. Stačí nastaviť mesto, kde kontrolovať počasie, typ alarmu na teplotu a čas, kedy má aplikácia zapípať ak najbližších 24 či 48 hodín nastane neželaná udalosť. Na obrázku je vidno alarm, ktorý hlási jednotlivé časové úseky kedy bude mrznúť.
Custom Weather Alarms
Jar môže prísť a ako pozerám na počasie, neviem, či sa tak už náhodou nestalo :-)

2 Komentáre