Bonsajová chémia II. / Základná škola

Pri študovaní letáku jedného z hnojív, ktoré nám bolo na klube odporúčané, som sa dostal k dvom cudzím slovám popisujúcim vlastnosti látok. Na to akú funkciu majú mi príde zvláštne, že sa o nich vôbec nehovorí. Poďme to teda napraviť.

Chloróza na gardenii. Zdroj: www.gardenia.net

Prvá z nich sa volá pufer. Podľa spišského nárečia to je síce nárazník (pôvod v nemčine), no všeobecne sa tak nazýva tlmivý roztok. Je to roztok obsahujúci pár kyseliny či zásady s ich soľou, ktorý stabilizuje pH. Z pohľadu bonsajistu to znamená toľko, že ak do vody pridáme pufer, voda zmení svoje pH po pridaní kyseliny či zásady menej oproti stavu, kedy pufer neobsahuje. Na čo by nám to bolo dobré? Sú hnojivá, ktoré ovplyvňujú pH vody, v ktorej sa rozrábajú. Zvyčajne zvyšujú práve zásaditosť. To nemusí vyhovovať kyslomilným rastlinám.
V poľnohospodárstve sa najčastejsie pufruje pomocou MKP (Dihydrogenfosforečnan draselný). Okrem toho, že je stabilizátorom kyslosti, je zároveň aj zdrojom draslíka a fosforu.

Druhá z nich sa volá chelát. Je to zlúčenína kovu a inej látky, ktoré majú medzi sebou koordinačnú väzbu. Nebudem sa hrať na múdreho, kto chce vedieť detaily a funkcie jednotlivých zložiek z biologickéh hľadiska, nech si pozrie cheláciu, ligandy a pod. na wikipédii. Chelatizované prvky, napríklad železo, majú výhodu v tom, že ich rastlina dokáže prijať aj v prípade "nepriaznivých" podmienok, napr. tvrdej vody či použitia fosforečnanov.
V poľnohospodárstve sa najčastejsie používa ako chelačné činidlo EDTA (Kyselina etyléndiamíntetraoctová).

Kam som tým celým mieril? Obe látky slúžia na zlepšenie príjmu živín rastlinou. Čo rastline chýba, sa dá zistiť ľahko:
  1. dusík - v dolnej časti rastliny žltnú listy, zvyšok je svetlo zelený
  2. horčík - existujúce listy žltnú medzi žilami, hlavne na krajoch, rastlina slabo rastie
  3. železo - už nové listy žltnú medzi žilami, na celej ploche, miestami až do biela
  4. fosfor - tmavočervené listy, časom vyzerajúce ako na koncoch spálene slnkom
  5. draslík - spálené pokrútené listy s náznakmi žltnutia medzi žilami
Rýchla identifikácia chýbajúcich živín. Zdroj: www.desima.co
Pomaly sa nám blíži jar a tak nezaškodí pri nekupovaní zásob hnojív prečítať aj ich zloženie :-)

4 Komentáre

  1. Vždy si rád přečtu Tvé příspěvky. V tomhle ojedinělém případě si dovolím zareagovat: Důvodů pro tzv chlorózu je "hafo".
    - Nedostatek minerálů - viz výše
    - Příliš vlhká půda
    - Poškozené kořeny
    - Viry, houbová onemocnění
    - Příliš zásaditá půda
    - Kompaktní kořenový bal
    - ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano ano. Dovodov je samozrejme habadej ;-) Ved z definicie je chloroza prejav deficitu prvkov na farbe listov. V clanku su uvedene iba tie najcastejsie. Ak je vsak rastlina riadne hnojena, problemom je jedine PH, resp. poda. To sposobi znova uz spominany deficit prvkov, pretoze ich rastlina nedokaze za danych podmienok prijat.

      Nie som si ale isty tym, ze by poskodene korene sposobovali zrovna chlorozu. Rastlina proste necha nieco na nadzemej casti uschnut. Rovnako tak aj hubove ochorenia. Mozno to vyzera podobne, ale chloroza ako taka to nie je.

      Odstrániť
  2. https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=772

    Z "neznámých" přičin jsem před léty zahubil magnolii. Bral jsem to hodně osobně a hledal na netu všechny dostupné informace.

    Určitě máš pravdu. Odpovídající minerální výživa je základ. Ale je vhodné posoudit i jiné možné vlivy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to je to, co som spominal. Ono zltnutie listov vyzera rovnako, preto to ludia volaju chloroza, ale z botanickej definicie je to deficit niecoho, co sposobi znizenu tvorbu chlorofylu. Asi aj virusy vedia sposobit poruchy spracovania latok, resp. tvorby chlorofylu. Ale to su fakt take slovickarenia


      V kazdom pripade, spomenul som si na lepsi odkaz, kde su popisane deficity jednotlivych prvkoV (vacsina z nich je v kazdom hnojive v dostatocnych mnozstvach):
      https://www.golfonline.sk/odborne-clanky/greenkeeping/ziviny-v-pode-ako-spoznate-ze-mate-problem/

      Odstrániť