Ako kupovať yamadori II. / Yamadori

Veľa ľudí začína pestovať exteriérové bonsaje práve výkopom. Čo je vhodné vykopať a čo radšej nie som písal v krátkom článku. Existuje však aj iný spôsob, ako získať yamadori. Chce to však načrieť hlbšie do vrecka. Reč je o nákupe a v tejto sérii, ku ktorej sa mi podarilo dostať, si vysvetlíme ako investovať ťažko zarobené peniaze do správneho materiálu.
V predchádzajúcom diele tejto série sme si povedali niečo o platení za súčasný stav a nie budúci.


3. Štastní sú tí, ktorí nájdu dôveryhodného dodávateľa yamadori/bonsajov

Nikto z dodávateľov by nemal byť urazený práve týmto výrokom. Treba povedať, že je dobré mať pravidelného dodávateľa, ktorý dokázal počas niekoľkých rokov svojou prácou a svojim dodávaným materiálom, že je dôveryhodný. Dokázal, že jeho stromy a yamadori sú vždy vo vynikajúcej kondícii.


Už nejaký čas koluje príbeh, keď niekto predal tis (lat. taxus baccata), ktorý bol zasadený do veľkej misy, ktorá ukrývala veľké prekvapenie. Kmeň bol odrezaný tesne nad koreňmi a strom bol “zasadený” bez koreňov. Samozrejme, že strom zahynul u klienta. Predstavte si jeho prekvapenie, keď ho vybral z misy aby zistil, čo sa stalo, Kúpil len obrovský odrezok za cenu stromu. Našťastie to bol len ojedinelý prípad a slúži ako varovanie pred takouto praxou.


Dobrý dodávateľ je taký, ktorý ponúka nielen dobre pestované stromy, ale mal by byť tiež oboznámený s našou úrovňou pestovania a umeleckou úrovňou. Pozná náš talent na tvarovanie (alebo jeho nedostatok) a môže poradiť pri výbere najvhodnejšieho materiálu pre nás konkrétne, aby nedošlo k zbytočnému nenávratnému zničeniu kvalitného material v rukách začiatočníka.

4. Strom nemusí byť drahý len preto, že bol vykopaný z voľnej prírody

Niekedy sa bohužial zhromažďujú rastliny, ktoré by nikdy nemali byť zbierané z prírody len z dôvodu záujmu o bonsaje. Niekedy je to práve preto, že zberatelia môžu požadovať vysoké sumy peňazí len z dôvodu a jednoduchého faktu, že je to yamadori.


Vo všeobecnosti majú yamadori rastliny vlastnosti, ktoré nie sú prítomné na stromoch, ktoré boli predpestované na bonsaje. Je to však možné len vtedy, keď je zberateľ dostatočne rozumný a pri zbere dokáže nechať nevhodnú rastlinu ďalej voľne rásť v prírode.
Malo by platiť, že cena stromu je priamo úmerná jeho vlastnostiam, ktoré má, nezávisle od jeho pôvodu.

(M. Č.)

V dvoch dieloch sme si zhrnuli základné pravidlá nákupu, resp. čomu sa vyvarovať. Už čoskoro sa pozrieme detailnejšie na to, čo presne vyhľadávať.

0 Komentáre