Ako kupovať yamadori I. / Yamadori


Veľa ľudí začína pestovať exteriérové bonsaje práve výkopom. Čo je vhodné vykopať a čo radšej nie som písal v krátkom článku. Existuje však aj iný spôsob, ako získať yamadori. Chce to však načrieť hlbšie do vrecka. Reč je o nákupe a v tejto sérii, ku ktorej sa mi podarilo dostať, si vysvetlíme ako investovať ťažko zarobené peniaze do správneho materiálu.



Úvod

Ak sa rozhodnete kúpiť si bonsaj resp. yamadori a želáte si vyťažiť čo najviac z investície, nákupu bonsaju, môže to byť dosť komplikované. Vždy budú existovať pochybnosti o tom, či strom, ktorý je ponúkaný, je skutočne hodný uvedenej ceny.
V prípade stromov, ktoré potrebujú veľa rokov práce, aby sa o nich dalo hovoriť ako o bonsajoch, sa všetko ešte komplikuje. Keď sa stretnú rozhodujúce faktory ako je veľkosť koreňovej hmoty, intenzita rastu stromu (jeho vitalita) a samozrejme pravdepodobnosť, že daný strom sa stane dobrým bonsajom, je tá situácia o to ťažšia.


Veľký dôraz treba dať na zmenu klimatického prostredia. Je veľký rozdiel zakúpiť yamadori od predajcu z lokality blízkej vášmu domovu a iný je transport rastliny cez polovicu sveta, prípadne len z nížiny na vysočinu, resp. opačne.
Pokúsim sa pár pravidlami vysvetliť, čo by podľa všeobecných kritérií malo byť nájdené, objavené v dobrom pre-bonsai, alebo čo naopak nie a čo sa oceňuje.

1. Neplaťte za budúcnosť ale za prítomnosť

To znamená, že by ste nemali platiť za to, čo sa zo stromu stane raz v budúcnosti, ale za to, čo je práve teraz. Človek napríklad neplatí za čerstvo nájdený diamantový kameň, ešte špinavý od zeminy, rovnakú cenu ako za ten, ktorý bol odrezaný, vybrúseny a vložený do zlatého prsteňa navrhnutého známym umelcom.
Pravdou je, že strom, ktorý má veľký potenciál, bude drahší ako ten, ktorý ten potenciál nemá, alebo ho má hneď od prírody menší. Nikdy však do takej výšky, aká sa bude účtovať akonáhle bude preložený, štylizovaný a zapestovaný v miske za päť až sedem rokov.
Je to vlastne veľmi jednoduché. Predstavte si yamadori, ktoré je zasadené do obrovskej drevenej bedne, o ktorej predavač povie slávnu frázu
Hneď ako to bude presadené a štýlovo trochu natvarované, upravené, bude to mať 5x väčšiu cenu... Bude to najlepší bonsai v Európe...
V poriadku, dá sa s tym súhlasiť. No prvé premiestnenie/presadenie do bonsai misky môže byť a zvyčajne aj býva veľmi riskantné, najmä u ihličnatých stromov. Plus treba rátať s tým, že nebude možné pracovať so stromom aspoň rok, častejšie však dva - čo je čas, ktorý ihličnan potrebuje na svoju obnovu a regeneráciu.


Čas, ktorý bude treba investovať a riziko, ktoré bude potrebné podstúpiť, by nemalo byť ignorované a malo by sa prehodnotiť pri zvažovaní nákupu.
Ale platí to aj naopak. Nemali by ste byť prekvapení z vyššej ceny stromu, ktorý je v primerane veľkej bonsaj miske, bol po presadení ponechaný v kľude, zotavenie trvalo aspoň jednu sezónu a ktorý má bohaté prírastky resp. množstvo zelenej hmoty, s ktoru sa dá takmer okamžite pracovať.
Ak by predávajúci prebral toto riziko, našiel si čas a pozdržal yamadori sezónu-dve u seba, aby sa dal vychutnať materiál "pripravený na spotrebu", bude logické, že tento konkrétny pre-bonsai by mal byť drahší ako ten, ktorý je ešte stále v počiatočnom štádiu.

2. Nepodceňujte riziko, ktoré vzniká nákupom slabých alebo chorých rastlín


To je ďalšia z tých vecí, ktoré mnohí nadšenci neberú do úvahy. Možno sa stane, že vám ponúknu strom, ktorý sa vám naozaj veľmi páči a na ktorom by ste chceli pracovať, aby ste ukazali, aký krásny bude, akonáhle budete môcť vložiť vašu kreativitu, preukázať váš talent pre drôtovanie, ohýbanie, presádenie do úžasnej misky ... a ktovie čo ďalej.
Ale… škoda! Rastlina je to trochu žltá, púčiky sú maličké, ročné prírastky ťažko čo i len vidieť, alebo inak povedané, strom, ktorý si získal pozornosť napríklad fantastickým kmeňom, je chorý alebo slabý.
Bolo by rozumné ho nekupovať. V závislosti od prípadu je v riziku až 100% investície.


Skúsenosti však hovoria, že nadšenec, ktorý si obľúbil strom na prvý pohľad, nie je schopný odolávať pokušeniu bez ohľadu na to, ako veľmi slabý môže strom byť. V tomto prípade je dobré poradiť sa s niekým, kto nie je do obchodu priamo zainteresovaný. Najlepšie kolega bonsaista, priateľ.
Inými slovami, nemyslite si, že ako začiatočník, dokážete nechať strom v kľude, aby získal svoju silu, až kým s ním nezačnete pracovať. Málokto je schopný, trpezlivý, vyrovnať sa s tak dlhým čakaním - veľakrát aj viac ako 2 sezóny. S pokušením akým je žijúci, rastúci strom u vás doma. Tento čas sú peniaze, rovnako ako riziko, že ste si kúpili rastlinu v zlom stave resp. zlom zdraví.
Vážne doporučujem (hlavne začiatočníkom), nekupujte yamadori/bonsai v zlom stave. Ak to predsa len urobíte, cena by mala byť dostatočne dobrá (nízka), aby ospravedlňovala aktuálny stav stromu a riziko jeho straty.
(M. Č.)

Tak, na dnešok by aj stačilo, musíme si nechať niečo aj na ďalšie diely :-)

0 Komentáre