Ikadabuji / Strom mesiaca

Foto: yamadori.co.uk
Vor (ikadabuji alebo ikadabuki) z hlohu na obrázku vykopal v roku 1991 Tony Tickle. Tvarovaný bol strihom do tvaru stromov, aké rastú prirodzene v UK.

Posledné roky bolo možné strom vidieť v rôznych publikáciach a knihách. Naživo naposledy tento rok na Noelanders trophy v Genku. V sobotu bol ocenený ako najlepší opadavý bonsaj a v nedeľu už cestoval k novému majiteľovi do Nemecka.

Práve predaj stromu, ktorý bol pre Tonyho Tickla tak ikonický, rozprúdil živú diskusiu o tom, či predávať vlastné stromy a ak, tak ktoré. Majiteľ to veľmi pekne zhrnul: "Trávime s bonsajmi iba zlomok času z ich života. Posunul som svoje stromy tak ďaleko ako som to dokázal a sú pripravené na to, aby potešili niekoho ďalšieho. Nie je v tom smútok či pukanie srdca. Ako som povedal už veľa krát, bonsaj nie je o dosiahnutí cieľu ale o ceste k nemu".
Povedané inými slovami, najviac ho teší bonsaje posúvať ďalej a keď už dosiahnu svoje maximum, hľadá ďalšie. Koho by zaujímal názor jeho oponenta, nájde ho tu.

2 Komentáre

  1. Jeden z najkrajších stromov na svete podľa mňa, nádherne elegantný a pritom z neho stále cítim divokosť a prirodzenosť. Tony vytvoril jeden z bonsajových divov sveta. Krása, na ktorej sa môžu kochať a inšpirovať celé generácie. No do hrobu si ho nevezme. Aj deti nám raz odíjdu do sveta. Spravil čo mohol, vytvoril legendu a poslal ju žiť svoj vlastný život. Tony je tvorca. Musí tvoriť. A tento stromček už potrebuje len údržbára. Aj vďaka predaju môže stále tvoriť a ďalej nás tešiť a inšpirovať. Nemám s tým žiadny problém :)

    OdpovedaťOdstrániť