Nie je fikus ako fikus

Nejaké to základné rozdelenie bonsajov sme si tu pred časom už ukázali. Avšak, veľmi často vidím, že ľudia (nielen začiatočníci, ale aj predajcovia) nemajú jasno v tom, aký druh fikusu majú pred sebou. Poďme si v tom spraviť poriadok.



Ficus benjamina

Veľmi často pestovaný ako interiérová rastlina. Taká IKEA ho dokonca predáva ako zväzok skoro sadeníc. Neraz sa stane, že kde tu uschne mladšia vetvička. Kôra je lesklá béžová (mladá rastlina) až matne šedá (starší strom). Listy sú menšie, tenké, podlhovasté s ostrým špicom. Pri presádzaní si môžeme všimnúť, že vytvára na koreňoch zásobáreň, ktorá pripomína olúpaný strúčik cesnaku.

Zdroj: www.nature-and-garden.com

Ficus microcarpa

Tento druh fikusu je dôvod, prečo som sa vlastne pustil do tohto článku. Vznikol bordel v tom, čo je microcarpa, gingseng a retusa. Skúsme teda popopriadku:

  • Ficus microcarpa - základný druh fikusu, ktorý pochádza z Číny, ale rozšírený je v Ázii aj Austrálii. Kôra je šedá, skôr hladká. Poznať ho môžeme z IKEA, kde na jeho hrubý pokrútený kmeň sa štepia vetvičky.


  • Ficus microcarpa var. Gingseng - je varieta, tzn. ten istý druh s pozmenenými vlastnosťami od základného v prírode sa vyskytujúceho druhu. Charakteristický je zhrubnutými koreňmi (niečo veľmi podobné ako tvorí ficus benjamina, akurát omnoho väčšie), ktoré sú pri sadení do misky odhalené a vytvárajú tak ako keby hrubý kmeň. Tým je však až zúžené miesto, kde sa štepia vetvičky inej variety.


  • Ficus microcarpa var. Retusa - znova varieta základného druhu. Má tigrovanú kôru (hnedá s bielymi pásikmi). Pozor, veľmi často si ľudia myslia, že je to Ficus retusa (viď nižšie), tak sa najčastejšie predáva aj v obchodoch.
  • Ficus microcarpa var. Kimmen - varieta veľmi podobná variete Retusa, má výraznejšie tigrovanie a podstatne hustejší obrast. Typické sú hrubé vzdušné korene. Pre svoju podobnosť s var. Retusa a jej zlým označením, je táto varieta známa skôr ako Ficus retusa kimmen.

  • Ficus microcarpa var. Panda - Od predošlých variet sa líši predovšetkým oválnejšími listami (nemajú ostré zakončenie) a béžovejšou farbou kôry.

  • Ficus microcarpa var. Nitida - listami veľmi podobná variete Retusa, avšak sú jemnejšie, akoby viac z benjamina a zároveň vačšie, vyťahanejšie. Kmeň má ako základný druh. Ak to vyzerá ako pokrútená retusa, je to nitida. Niekedy má viditeľné žilky na listoch.



Listy a kmeň nesedia ani na jednu varietu microcarpy? Nevadí, je veľká šanca, že bonsaj má kmeň z jednej variety a naštepené vetvy z druhej, najčastejšie kombinácie, ktoré som videl:

  • retusa na základnom druhu
  • kimmen na panda
Ďalšia možnosť je, že kmeň má kúsok inú farbu, čo je normálne a niekedy to závisí kus od kusu, alebo dokonca od sezóny, či veku stromu. Alebo je to nejaká ďalšia varieta, napr. Green Island, Green Gem, Tigerbark, Hawai. 

Ficus retusa

Je druh fikusu, ktorý pochádza z Malajských ostrovov a nemá nič spoločné s Ficus microcarpa retusa. Ľahký rozpoznávací znak je, že má listy väčšie ako 10cm, zatiaľ čo microcarpa a jej variety menšie.



Ficus pumila

Fikus, ktorý je rozšírený najmä v Číne, Japonsku a Vietname. Veľmi často sa používa ako popínavá rastlina. Obrast je hustý, lístky malé a vidno žilky.


Záver

Druhov fikusov je okolo 600. Niekedy je naozaj ťažké určiť o ktorý sa jedná. Avšak poznať botanický druh nie je na škodu, lebo sú k nim už dávno vypracované siahodlhé návody (napr. Jerry Meislik - The World of Ficus Bonsai). Variety nepotrebujú extra odlišný prístup, čo je veľmi nápomocné. Komu by sa nepodarilo identifikovať, že čo to vlastné má, vždy pomôže The plant list alebo múdri ľudia na facebooku.

0 Komentáre