Aquamix upgrade / Tipy a triky

Prednedávnom som spomínal Aquamix na Kristalon ako výbornú pomôcku nielen na primiešavanie hnojiva, ale vôbec na úpravu vody kvôli prevencii chlorózy.
Kristalon Aquamix - 10 naberačiek kristalonu na 100L vody

Dlhšiu dobu som lenivo rozmýšľal (to znamená nič nerobiť asi 4 roky), ako vyriešiť jeho váhu. Plný váži 1.5kg a nie je ani zrovna najmenší. Všetko je v poriadku pokým sa netreba rukou načahovať pomedzi stromy, krútiť, nájsť miesto, či proste delegovať dočasne polievanie na polovičku. A to nehovorím o malých otrokoch, ktorí niekedy dostanú chuť pomôcť.

Po cca 5 rokoch na tom mojom prestala poriadne tesniť rýchlospojka a spínač/ventil na vodu sa niekde vnútri zlomil, takže voda tiekla neprestajne. Nič komplikované, veď stačí vymeniť tesnenie so sitkom. Spínač však už trocha komplikoval polievanie, lebo zvyknem popri polievaní robiť aj priebežnú údržbu ako vytrhanie buriny.

Povedal som si ale, že je čas skúsiť vykonať drobnú operáciu a ak by sa premenila na pitvu, aspoň budem mať dôvod kúpiť nový Aquamix.

Na moje prekvapenie som zistil, ze všetko sa šróbuje na štandardné závity s priemerom 3/4". Takže som urobil rýchly domáci upgrade:

Čo na to treba? Jeden kus 3/4" rýchlospojky samec a jeden kus 3/4" rýchlospojky samica. Napojiť na hadicu otočené v správnom smere a je to hotové. Pre tých, čo zabudnú, kde je prívod a kde vývod vody - samica sa našróbováva na vývod.
Jeden detail, čo možno prekvapí - Aquamix výraznejšie znižuje prietok, takže v prípade nízkeho tlaku a veľkej ružice, čo vytvára drobné kvapky na polievanie, môže nastať problém. V mojom prípade to znamená, že musím počkať cca pol minúty, kým zopne studňové čerpadlo (6 barov), lebo tlaková nádoba 70m vzdialenosť k stromov nevykrýva (nespína čerpadlo nad 4 bary).

Ešte jedna dôležitá informácia. Ak máte problem s tlakom, tak celkom určite nekupujte čínske primiešavače. Nezvládnu primiešavať po zapojení ružice.
Primiešavač hnojiva z aliexpress.com nevie pracovať pri tak nízkom tlaku ako Aquamix

0 Komentáre