Ako kupovať yamadori V. / Yamadori

Strom predaný za milión dolárov, zdroj: bonsaitonight.com

Obdobie nákupu

Pri nákupe je potrebné brať do úvahy aj ročné obdobie, v ktorom materiál nakupujeme. Na začiatku jari je jednoduchšie rozoznať, či má strom naliate puky, funguje koreňový systém a strom len čaká na teplejšie obdobie, kedy naplno vypučí a ukáže, že je vo vynikajúcej kondícii. Presný opak môže byť nákup pred zimou spolu s nerozoznatelnými alebo žiadnymi tohtoročnými prírastkami. To može signalizovať zlú kondíciu stromu a problém v koreňovom systéme.
Zdroj: headstartpublishing.com

Rozdiel je aj v tom, či strom nakupujeme z lokality, kde sú de facto “dve ročné obdobia”, kde nepoznajú mrazy pod 0 stupňov celzia, ale teplo +30 je bežný jav. Naopak, existujú miesta kde sú 4 ročné obdobia, kde sa strieda -20 v zime a +30 v lete. Sú lokality, kde je teplota stabilnejšia, neklesá pod +5 ale ani nevystúpa nad +20 stupňou súčasne s vysokou vlhkosťou.
Bolo by prinajmenšom nerozumné uviesť strom do šoku len preto, že počas pár hodín prešiel z vlhkého príjemného podnebia do horúceho suchého prostredia. Dostatočne dlhá aklimatizácia je ďalšou veľmi dôležitou podmienkou po kúpe nového stromu. Rastline treba nechať dostatočne dlhý čas a dopriať postupnú aklimatizáciu, kým sa pustíme do pestovateľských a umeleckých zásahov.

Na záver...

Zdroj: memegenerator.net

…. by som chcel povedať len pár vecí. Nikdy sa nenechajte do nákupu tlačit či už nedostatkom času, kedy vás predávajúci tlačí a používa na to rôzne obchodnícke triky, alebo niekým cudzím, kto vám strom doporučuje a vychvaluje do neba. Doprajte si čas na podrobné vizuálne preskúmanie stromu. Použite sedliacky rozum a vaše skúsenosti. Opýtajte sa na jeho históriu, kedy bol naposledy presadený, aký substrát bol použitý. Na akom stanovisku bol doteraz umiestnený. Ak si nie ste istý vlastným úsudkom, zavolajte si na pomoc skúsenejšieho kolegu alebo priateľa, ktorému dôverujete. Skúste si predstavit, kde reálne vidíte daný strom o 3 až 5 rokov a či vám táto predstava postačuje. Ak ste si dokázali dať uspokojivé odpovede na všetky vaše otázky, je to ten vhodný strom práve pre vás.
Zdroj: freedesignfile.com

Veľa šťastia pri nakupovaní!

M. Č.

0 Komentáre