Ako kupovať yamadori IV. / Yamadori

Proporcie a pohyb

Všetci vieme, že bonsai by mal mať harmonické proporcie, zaujímavý pohyb, dynamiku, správnu veľkosť jednotlivých jeho častí, jedinečnosť, unikátnosť…..
Dobrá konicita a dobre tvarované nebari sú vysoko cenené, hoci niekedy a v závislosti od každého druhu môžeme prižmúriť jedno oko, ak strom nemá učebnicové nebari. Avšak táto chyba je kompenzovaná výrazným charakterom, pravosťou shari, autenticitou, zaujímavým tvarom vytvoreným počas dlhých rokov počasím a miestom kde rastlina vyrástla. Sú to vlastnosti, ktoré škôlkárske stromy mať nikdy nemôžu. Tiež záleží na spôsobe finálneho usadenia v miske, kde sa v niektorých prípadoch perfektné nebari ani nevyžaduje (kaskáda, polokaskáda).
Zdroj: blog.gaijinpot.com

Rozvetvenie, koruna a konáre

Ďalším aspektom, ktorý ludia často vynechávajú pri oceňovaní stromu je rozvetvenie. Môže trvať roky kultivácie a pestovania dostať sa na tretiu, prípadne štvrtú úroveň (rád) rozvetvenia a všetci predsa opäť vieme, že čas sú peniaze.
Hoci nie každý vie presne, ako samotnú štruktúru rozvetvenia ocenit a za aké peniaze je hodná, je potrebné na yamadori skontrolovat nasledovné:
  1. Yamadori by malo mať čím viac zdravých vetví.
  2. Vetvy by mali byť pekne rozvetvené. Strom s mohutnými primárnymi vetvami sa môže na prvý pohľad javiť ako veľmi hustý a preto ideálny, ale nemusí to tak byť pri detailnom skumaní. Bonsai sa tvorí použitím dostatočného množstva primárnych konárov, ale zároveň by tieto mali byť rozvetvené na čo najkratších vzdialenostiach (sekundárne, terciárne,... vetvy).
  3. Toto je najdôležitejší bod! Zelená hmota by mala začínať čo najbližšie k základni vetvy (resp. kmeňa) a pokračovať až ku koncom vetiev. Iba týmto spôsobom je možné zmenšiť veľkosť koruny na požadovanú v relatívne krátkom čase. Z týchto dôvodov strom s dobrým rozvetvením bude drahší než ten, ktorého rozvetvenie nie je tak husté, je príliš vzdialené od kmeňa, alebo ktoré na určitých miestach úplne chýba.
Vytvoriť vetvenie trvá roky

Jednotlivé druhy a kultivary

Niektoré druhy resp. kultivary sú módne (ponuka a dopyt), iné sú ťažko zakoreňované, viac či menej náchylné na rôzne choroby a škodcov, ťažko pestovateľné vo vašich lokálnych podmienkach. Iné sú veľmi zriedkavé a ďalšie sa len dovážajú. Existujú také, ktoré majú prirodzene zaujímavé tvary a iné, ktorých rastový profil je úplne proti bonsai (genetická predispozícia). Existujú take, čo majú prirodzene malé listy a tie, ktorých listy nemožno zmenšiť ani po dlhých rokoch pestovania v miske. Existuje celý rad druhov a kultivarov na rôznej úrovni vhodnosti pestovania ako bonsai a teda aj úrovni cien za ich nákup.
Aj javor dlaňolistý má variety a niektoré sú extra vhodné na bonsaje

Miska

Kto by nepočul rozprávať o továrňach Tokoname? Produkujú pravdepodobne najkvalitnejšie misky. Sú veľmi žiadané a preto sú jedny z najdrahších, niekedy dokonca cenené oveľa viac ako strom, ktorý obsahujú.
Na druhom konci sú recyklovateľné alebo plastové nádoby s nekonečným počtom možností veľkosti a tvarov. V závislosti od misky/kontajnera, v ktorom je strom, bude aj jeho cena viac alebo menej ovplyvnená.
Je preto priam nutné všimnút si aj misku, v ktorej sa strom nachádza. Občas sa môže stať, že kúpite “poklad” o ktorom pôvodný majiteľ doteraz netušil.
Tokoname miska


M. Č.

0 Komentáre