Blížia sa horúce dni / Začíname IX.

Foto: greenhousemegastore.com

Po tisíckach rokov by bolo načase uznať, že v júni tradične prichádzajú do našich krajov odporné teplá. Niekto sa teší, že sa môže opaľovať, niekto plače, že nestíha polievať. Správna príprava dovolí skĺbiť jedno aj druhé.

Prvé, čo si treba uvedomiť je, že stromy, ktoré za normálnych okoloností znesú plné slnko, majú miskou obmedzené podmienky. Špeciálne pre listnaté stromy tak platí, že ich treba pritieniť a dodávať vlahu.
V tomto článku nebudem rozpisovať teóriu a dostupné možnosti. Kto chce vedieť viac, kuk na predchádzajúci článok Ach tie hrozné teplá.

Stromy by som rozdelil do týchto kategórií:
  1. Ľúbia slnko
    1. Sucho - okrem sukulentov by som tu zaradil asi iba olivu
    2. Treba im aj vodu - borovice, borievky
    3. Potrebujú vzdušné vlhko - napríklad smreky
  2. Polotieň - ranné a večerné slnko nie je problém, od desiatej do tretej je najlepšie tieniť. Tu patrí väčšina listnáčov a napr. smrekovec
Uvedené kategórie nie sú striktné. Veľa spraví aj pôvod stromu, či lokálne podmienky (napríklad vzdušná vlhkosť). Mám smrekovec, ktorý spáli prvé letné slnko a takisto mám smrekovec, ktorý si vyslovene pýta výpek. Rovnako mám smreky, ktoré znesú priame slnko, no musím veľmi výdatne polievať a mám smrek, ktorý musí byť v tieni, inak mu slnko spáli ihlice a nechce toľko vody.

Ďalšia zaujímavá vec je, že posledné roky nemáme jarné počasie. V apríli a máji je niečo, čo by som nazval zimoleto. Cez deň pečie slnko a v noci môžu prísť mrazíky. Musíme tak bojovať na dvoch frontoch:
  • v prípade mrazov skryť listnáče na miesto, kde nebude pod nulou, aby nevymrzli puky
  • cez deň skryť ihličnany pod sieťku, aby intenzívna dávka slnečných lúčov nespálila ihličie
Kto ešte nenatiahol sieťku, mal by tak čím skôr spraviť. Najbližšie týždne bude už iba teplejšie. A nezabudnite, že budú búrky, čiže aj vietor. Tienenie treba poriadne prichytiť, aby nemal sused sieťku namiesto okna.


0 Komentáre