Shimpaku - jeho tajná história 10.

Jedného pekného dňa som pri potulkách internetom, aby som raz a navždy rozlúskol záhadu prekladu slova Shimpaku, natrafil na úžasných 26 strán histórie tejto borievky. Deväť predchádzajúcich dielov priblížilo detaily jej vzostupu. Desiaty diel zavŕši túto sériu.

Anglický preklad z ktorého som výchádzal si môžete text prečítať tu. Do slovenčiny som články preložil so súhlasom WBFF a Kindai Bonsai.

Kapitola 10 - Ochranca Shimpaku Sennichirou Ikehara

Ako už bolo niekoľkokrát spomínané, Shimpaku sa nedá nájsť v prírode. Jeden by povedal, že keď ich v horách toľko rástlo, že sa predsa niečo ukryté nájde. No po prejdení miest, kde rástli v hojnosti, je jasné, že tam skutočne už žiadne nie sú.

Čo sa stalo s borievkami vykopanými v minulosti? Michio Kataoka z Kataoka garden spomenul autorovi článku, že treba navštíviť bonsajového nadšenca menom Sennichirou Ikehara, ktorý nikdy nepredal to, čo doniesol.
Pán Ikehara
Ikehara je dobrosrdešný a plný života. Počas návštevy neváhal ani sekundu a predstavil svoje bonsaje. V okolí sú zrejme známe, no celosvetovo určite nie. Všetko je to prvotriedny materiál. Pohyby kmeňov boli rokmi zjemnené a shari je brilantné, ako iba u originálnych Shimpaku.

Pán Ikehara mal v čase písania článku 77 rokov, 40 rokov skúseností a jasnú myseľ.  O všetko sa ešte stále staral sám - presádzanie, strihanie a drôtovanie. Bol úprimný, no nie arogantný. Nie je ho však ľahké o niečom presvedčiť.

Nemá peniaze na bonsajové múzeum a Shimpaku neplánuje predať. Preto ich je tak veľa stále možné vidieť v okolí.






Koniec.

2 Komentáre

  1. Velice poučné. A smutné. Jako yamadori hunter si říkám: "Já jsem přeci jiný".
    Ale faktem je, že to jsou jen moje růžové brýle. Faktem je, že jsem yamadori addict.
    Ta měkčí část mého já se začala věnovat pěstování stromků ze semen/řízků. Ale tvrdé jádro vyhlíží od ledna jarní tání...
    Slušná schíza.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ti ludia to robili hlavne pre peniaze a nezalezalo im na tom, ci stromy preziju, resp. ako nenavratne zmenia krajinu.
      Aj u nas v Europe by to vyzeralo rovnako. Nastastie uz mame chranene krajinne oblasti a aj u samotnych bonsajistov dominantne prevlada nazor, ze su miesta, ktore su krajsie, ked sa ich nechytame. Mozno je to aj tym, ze sa bonsajom nevenuju ludia cisto pre peniaze, ale ludia, ktorych to bavi ;-)

      Odstrániť