Kokufu-ten / Strom mesiaca

Kokufu-ten je najprestížnejšia výstava bonsajov na svete. Koná sa každoročne vo februári v tokijskom múzeu umení (Tokyo Metropolitan Art Museum). Výstava začala prvým ročníkom v roku 1934, čím sa stala najdlhšie nepretržite trvajúcou sériou v Japonsku. Samozrejme, s výnimkou druhej svetovej vojny.
Od roku 1986 má každá desiata v poradí dve časti, aby mohlo byť vystavených viac bonsajov. Výstava je tak rozdelená na 2x 4 dni. Posledné roky bolo takéto zdvojenie častejšie.

Ocenená borovica čierna z roku 2017, prvá časť

Čím sa líši od našich, resp. európskych výstav? Každý prihlásený bonsajový profesionál dostane pridelené miesta. Vystavuje na nich bonsaje svojich zákazníkov, o ktoré sa celý čas stará a predom ich pripraví. Kusamono je takisto v réžii vystavovateľa, ktorý zodpovedá za celkové aranžovanie. Individuálni majitelia nemôžu vystavovať samostatne. Stromy sú posudzované a vybrané v januári. Masahiko Kimura v roku 2006 vystavoval 50 z 265 stromov a v roku 2011 bolo cez 70 z jeho tvorby.

Ocenený dulovec z roku 2017, prvá časť

Na cedulke je uvedené meno majiteľa a nie toho, čo ich tvaroval, pripravoval, alebo vystavil. Na rozdiel od výstav u nás, bonsaj je hlavným objektom. Tvorca nie je spomínaný, zato história stromu je často rozpísaná v brožúrach.

Ocenená borievka sargentii, druhá časť

Tento článok je len krátky výber z magiminiland.org. Koho zaujíma viac, odporúčam celý:
www.magiminiland.org/Days/Kokufuten.html

0 Komentáre