Ako sa vyhnúť podvodom

Na rôznych fórach a sociálnych sieťach sa začal šíriť taký nešvár. Pribudne inzerát na predaj bonsaju, veľmi pekného, za výbornú cenu a predáva ho niekto anonymný z opačného konca sveta. Nenechajte sa oklamať, ide o štandardný podvod.

Zdroj: vice.com

Vždy si treba položiť tieto otázky:

  1. Prečo by niekto predával strom hodný 1000 EUR za 400 a dal navyše poštovné grátis hocikde do sveta?
    Pretože za 400 eur sa oplatí namáhať sa s výrobou nových učtov na facebooku a pri takomto cenovom rozdiele sa veľa ľudí nechá vlákať do pasce.
  2. Prečo by niekto nepredával radšej cez ebay, alebo priamo nerobil hromadný export ako oficiálny exportér?
    Na toto proste neexistuje racionálna odpoveď. Je to ako na sídlisku chodiť od dverí k dverám a ponúkať iPhone za polovičnú cenu, lebo "tak sa mi to viac oplatí". Nie, nikto z nás by nekúpil iPhone od pofidérne rozprávajúceho spoluobčana pred vlastnými dverami.
  3. Prečo by niekto nechcel mať normálnu webovú stránku, ale vyhľadával uzatvorené sociálne skupiny?
    Pretože v jednom momente sa už začnú ozývať ľudia, ktorí svoj strom neobdržali. Komunita sa rýchlo naučí, že na nakupovanie sú isté štandardy na ochranu kupujúceho. Preto podvodník vyhľadáva malé uzavreté skupiny a po "vycicaní" jednej, sa presunie pod novou prezývkou do ďalšej.
  4. Prečo by niekto neposkytoval možnosť platby bezpečnou metódou ako je Paypal?
    Zvyčajne je výhovorka "lebo nestihol". Zriadiť si Paypal účet na podnikanie trvá celých 5 minút (pozor, nerobte súkromný prevod, musí prebehnúť platba za tovar) a poplatok za transakciu je vo výške pár percent (výrazne menej ako poštovné grátis).
    Paypal poskytuje ochranu na takéto podvody. Jednoducho peniaze vyplatí predajcovi až po 30 dňoch, aby bolo možné zásielku reklamovať. To však podvodníkom nesedí do pracovného postupu. Preto vyžadujú striktne prevod na účet, dávnejšie dokonca Western Union (čo je v zásade šek, ktorý môže hocikto anonymne vyzdvihnúť hocikde na svete).
  5. Prečo by niekto nereagoval na výzvu doplniť fotky?
    Pretože má fotky z iných fór alebo sociálnych skupín. Môžu to byť inzeráty niekoho iného spred niekoľkých rokov. Pre tých viac zbehlých - skúste obrázok nájskôr vyhľadať na internete pomocou Google images a pozrieť napríklad aj Metadata fotiek. Ak fotku rovno nenájdete, možno v meta dátach zistíte, že je 10 rokov stará.

Príklad zo života

Dajme si ako príklad nedávny incident v skupine Bonsaje - Bonsais - Bonsai. V čase písania tohoto článku ešte nie je potvdené, že sa jedná o podvod, k tomu sa za pár dní dopracujeme.

Inzerát vyzerá nejako takto:


Čo je podozrivé? V prvom rade cena a poštovné. Takýto strom má výrazne vyššiu hodnotu. Niekomu sa nebude zdať, že predávajúci, ktorý sa tvári ako profesionálny predavač, nevie, že tento strom učite nemá iba 8 rokov. Predávajúci zároveň odmieta zverejniť svoje meno a jeho profil vznikol iba pred asi týždňom (8.11.2021). Tiež sa z profilu dozvieme, že žije v Palembang v Indonézii. Neprekvapí, že odmieta dodať ďalšie fotografie stromov. Taktiež má veľa priateľov, no zároveň odmieta prezradiť svoje meno. Žiaden z účtov týchto priateľov neodpovedá na správy (sú to vymyslené účty, dajú sa kúpiť za pár centov).

Z ďalšej komunikácie s dotyčným vyplýva, že Paypal si nestihol spraviť, no podľa fotiek a informácií má profesionálne bonsaj centrum v Tangerang. Čo je tiež zvláštne, keby neboli tieto lokality vzdialené od seba 1000km. Kúsok veľa na dochádzanie.

Fotky sa na internete nájsť nedajú (čo sa dá obísť ich orezaním), no dajú sa pozrieť ich metadata. Každý mobilný telefón pridáva okrem iného aj informáciu o svojom type. Tu si dal niekto záležať, aby boli odstránené. Nedal si však dostatočnú námahu s formátom a tak sa dozvedáme, že stromy na fotkách sú z rôznych zariadení. Niektoré dokonca z veľmi starých - používajú kompresiu z roku 2009 (čo znie skôr ako editor obrázkov, než mobil s výborným rozlíšením).

Ako sa brániť?

Základné pravidlo je, že neposielate peniaze na dobré slovo. Ak dotyčný odmieta platbu cez Paypal aj keď navrhnete zvýšenie platby o jeho náklady za takýto prevod, jednoducho ukončite rozhovor.

Nepredpokladajte, že sa na vás usmialo šťastie. Nikto si nezakladá profil, aby vám predal niečo pod cenu. Ani kopec priateľov na facebooku nepotvrdzuje pravosť. Je to skôr podozrivé, že niekto dokáže mať 200 priateľov za 1 týždeň.

0 Komentáre