Organizácie / História Európskej bonsajovej asociácie I.

Už nejaký čas rozmýšľam, že aký článok o histórii bonsajistiky by mohol byť zaujímavý a obohacujúci. Tak mi napadlo, že vlastne ani netreba ďaleko chodiť. Ak ste o tom nevedeli, tak Slovensko (reprezentované Slovenskou bonsajovou asociáciou) je členom Európskej bonsajovej asociácie a to už od roku 2001.


1980

Celé sa to začalo v roku 1980, kedy si niekoľko známych bonsajistov povedalo, že by nebolo úplne odveci, keby krajiny boli v lepšom kontakte a bonsajistika sa tak v Európe ľahšie šírila. Ako to už býva, netrvalo to ani 2 roky (sarkazmus) a neformálne rozhovory sa pretavili do skutočnosti.

1982

V roku 1982 sa na základe pozvánky Paula Lesniewicza stretli predstavitelia Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska, Luxemburgu, Švajčiarska, Španielska, Talianska a Belgicka na prvej Európskej bonsajovej konferencii v Heidelbergu. Kto má lepší preklad na European bonsai convention - sem s ním - medzi bonsajistami na Slovensku sa používa iba "ísť na ebu". Späť k téme. Boli to čarovné časy, tak ako sú všetky začiatky. Vo Veľkej Británii sa formovalo FoBBS (Federation of british bonsai societies - federácia britských bonsajových spoločenstiev), keďže mali veľa lokálnych klubov, avšak nie pod jednou strechou. V Nemecku to bolo BCD (Bonsai Club Deutschland), ktoré existovalo už od roku 1978.
Paul Lesniewicz

Pristavím sa pri Paulovi Lesniewiczovi - bol nemec, zakladateľ bonsaj centra v Heidelbergu a autor mnohých kníh o bonsajoch. Súčasťou bonsaj centra je aj bonsajové múzeum a za tie roky mnoho krát poslúžilo ako miesto na rôzne dôležité stretnutia či podujatia. Paul Lesniewicz sa časom presťahoval na Kanárske ostrovy a centrum získalo nového majiteľa aj zaslúženú renováciu.
Die Welt des Bonsai

1983

V roku 1983 sa konal druhý ročník Britskej bonajovej konferencie. Pri tejto príležitosti vznikli aj prvé stanovy. Ich spoluautorom bol Marc De Beule, ktorý ešte aj dnes zastupuje Belgicko a spolupracoval na ich ďalšej úprave pre nové tisícročie pár rokov dozadu. Zaujímavý fakt - originál stanov je francúzsky a prekladaný je do nemčiny a angličtiny. Možno aj to bol dôvod, prečo na nich práve Marc De Beule pracoval.
Marc De Beule

1984

Oficiálny začiatok sa datuje na 29. septembra 1984, kedy sa konalo v Mannheime prvé valné zhromaždenie (Annual General Meeting - AGM). Za prezidenta bol zvolený Peter Brown, za tajomníka Marc De Beule a za pokladníka Cees Doppenberg.
Prezident bol teda angličan a okolnosti tých čias si zaslúžia pár ďalšich viet. Peter Brown viedol vyššie spomínané FoBBS, nie však nadlho - v roku 1987 odstúpil a vystriedal ho Graham Gavin. Brown zostal ako prezident EBA až do roku 1993. Pre FoBBS však nastali zložité časy. Graham Gavin po pár mesiacoch vo funkcii náhle umrel a chvílu trvalo, kým si zvolili v roku 1988 za prezidenta FoBBS Harryho Tomlinsona - toto meno snáď netreba nikomu špeciálne predstavovať. Nebolo to však na dlho, v roku 1989 ho vystriedal Malcolm Hughes.
Peter Brown v roku 1993 odstúpil z vedenia Priateľov národnej zbierky bonsajov (The Friends of the National Bonsai Collection) a v roku 1994 aj z vedenia Európskej bonsajovej asociácie. Bol to práve Malcom Hughes, ktorý po ňom prebral obe funkcie. Ten viedol EBA až do roku 2017, kedy ho vystriedal Marc Noelanders. Ale to už predbieham ešte sa tam dostaneme. Niekde tu sa však už odpojíme od histórie Veľkej Británie a koho by to predsa zaujímalo, tomu odporúčam veľmi pekne spracovný text tu.

Pokračovanie nabudúce

No a na dnešok by hádam aj stačilo. Keď som začal písať, tak to vyzeralo na jeden dlhší článok, kde to celé "zmáknem opajcnúť na Danka" z web stránky EBA. Skončilo to však takto - 4 roky z 30-tich a kopec informácií navyše. Hádam sa to bude niekomu páčiť a ďalší diel pribudne čoskoro.


0 Komentáre