Ako kupovať yamadori III. / Yamadori

Veľa ľudí začína pestovať exteriérové bonsaje práve výkopom. Čo je vhodné vykopať a čo radšej nie som písal v krátkom článku. Existuje však aj iný spôsob, ako získať yamadori. Chce to však načrieť hlbšie do vrecka. Reč je o nákupe a v tejto sérii, ku ktorej sa mi podarilo dostať, si vysvetlíme ako investovať ťažko zarobené peniaze do správneho materiálu.
V predchádzajúcich dieloch tejto série sme si povedali niečo o platení za súčasný stav a nie budúci. Teraz prejdeme k praktickej časti - postupnému vymenovaniu atribútov, ktoré je vhodné sledovať.

Čo je cenené na bonsajoch?

Úroveň/štádium kultivácie z divoko rastúcej rastliny na kultivovaný strom v miske. Čím viac rokov strom prešiel dobre usmerňovanou kultiváciou, tým lepšie budú jeho vlastnosti a tým samozrejme bude vyššia aj jeho cena.
Veľký strom s mŕtvym drevom v malej miske. Zdroj: bonsaibark.com


Úroveň stavu koreňov, prípadne koreňové nábehy (nebari)

Toto je jeden z kľúčových bodov. Nie je totožné kúpiť borovicu vo veľkej drevenej bedničke s množstvom pôvodného substrátu, vážiacej spolu so stromom aj 40kg, alebo kúpiť ju už v keramickom kvetináči pomernom k jej veľkosti.

Transformácia stromu z drevenej krabice do definitívnej bonsai misky môže v mnohých prípadoch znamenať dlhé roky kultivácie a nutnosť akceptovať všetky riziká, ktoré pri tom vznikajú. Tá transformácia má samozrejme svoju cenu, ktorá bude obsiahnutá v konečnej cene pri predaji.
Ak sa chystáte kúpiť krásne yamadori a môžete hned vidieť, že báza kmeňa je priamo na okraji misky alebo krabice, nemyslite si, že to bola túžba alebo zámer toho zberateľa. Skôr je to signál, že rastlina má všetky korene na jednej strane a že je tiež pravdepodobné, že má jeden veľký hlavný koreň, ktorý smeruje z kmena až na druhú stranu krabice. Transformácia tohto stromu do definitívnej misky bude pravdepodobne trvať minimálne dve presadenia a veľké množstvo presne cielenej práce (odhadom asi 4-6 rokov).
Bednička nie je náhodou taká dlhá. Zdroj: crataegus.com

V prípade listnatých stromov a na prvý pohľad ich súmerných, širokých, takmer pravidelných koreňových nábehoch neznamená, že ich také majú od prírody. Je to väčšinou dlhoročná práca pestovateľa, ktorý sa cielene snažil rôznymi technikami takéto nábehy (nebari) na rastline vytvoriť. Aj táto práca má samozrejme svoju cenu.
Symetrické nebari predstavujú roky práce. Zdroj: nebaribonsai.wordpress.com

Poďme to teda zhrnúť rozumne. Ak sa chystáte kúpiť yamadori, ktoré je takmer v konečnej, proporčnej miske, pravdepodobne to znamená, že zodpovedná osoba (zberač) strávil 2-4 roky (vo väčšine prípadov aj viac), aby ho tam v zdraví a dobrej kondícii dostal a všetka jeho práca v tom musí byť započítaná a následne kupujúcim zaplatená.

Do úvahy treba brať aj botanický druh - niektoré druhy nebari nevytvárajú a nemajú dlhé hrubé korene jedným smerom - iné majú tendenciu komplikovať nám život :-)

Textúra kôry a mŕtveho dreva

Existujú ľudia, ktorým sa zdajú byť hodnotné bonsaje len podľa ich veľkosti a hrúbky stromu.
Na druhej strane sú skúsenejší nadšenci, ktorí dokážu oceniť iné, možno menej zjavné kvality a vlastnosti, ktoré sú zložkou, ktorá dáva stromu niečo zvláštne, ktorá ho odlišuje od ostatných.
Dub korkový výrába krásku borku. Zdroj: becerrilr.wordpress.com

Keď je človek schopný rozlíšiť textúry a jemné znaky, ktoré ukazujú vek stromu, je to nezameniteľný znak toho, že on alebo ona urobil ďalší pozitívny krok vpred v ich vzdelávaní ako bonsaistu. Cena stromu sa môže zvyšovať kvôli kvalite jeho kôry alebo kvôli tomu, že jeho mŕtve drevo má takú popraskanú štruktúru, ktorá je obsiahnutá iba pri starých stromoch, resp. sa na ňom nachádza jeden alebo viacej úplne mŕtvych častí (jin). Textúry označujúce vysoký vek sa v Japonsku považujú za cennú osobitosť a za jeden z hlavných diferenciačných faktorov.
Smreku sa mŕtve drevo hodí a pridáva na veku. Zdroj: bonsaibark.com

Na záver tohoto dielu si pozrime ako prebieha transformácia stromu dobrej kvality do jeho finálnej podoby. Pre tých, ktorí chcú preskočiť všetky vyriešené komplikácie a vidieť postup na ročnej báze, prekliknite na 13. minútu.


V druhom diely vidno čo všetko treba pri presadení vyriešiť a že to nie je žiadna sranda.

M. Č.

0 Komentáre