Bonsajová chémia / Základná škola

Zdroj: gardening.stackexchange.com
Chémia, veda zaoberajúca sa štúdium zloženia látok, ich vlastností a interakcií. Jedna z vecí, ktorej sa bonsajista, hoc bol aj zlým žiakom bez záujmu o tento predmet, nevyhne.
Keby nebolo chémie, zrejme by sme vo veľkom nevedeli vyrábať (an)organické hnojivá a rôzne prípravky na stimuláciu rastu či ochranu rastlín.
Kiež by bolo tak ľahké zmeniť farbu listov javoru na obrázku vyššie ako je ľahké zmeniť farbu kvetu bielokvetej orchideje.

Našťastie, bonsajista nepotrebuje mať doktorát z chémie, aby sa orientoval v základných látkach, ktoré bude používať v podstate na dennej báze.


Modrá skalica


Známa aj ako chalkantit, alebo proste pentahydrát síranu meďnatého. Pentahydrát znamená, že vo väzbe je 5 (penta) molekúl vody. Síran je akákoľvek "odnož" kyseliny sírovej, kde sú atómy vodíka nahradene inými atómami. Nech mi moj učiteľ chémie odpustí toto nechemické vysvetlenie. Meďnatý napovedá, že vodík je nahradený meďou. Dostaneme sa tak ku vzorcu CuSO4·5H2O.

Typicky je modrej, niekedy aj zelenkavej farby. Je jedovatá, tak to neoblizujte dobre? :-)

Ako sa dá použiť v záhrade? Napríklad pri nedostatku medi, čo je veľmi výnimočné, lebo väčšina organických hnojív ho má dostatočne veľa. Ak by sa to predsalen stalo, tak nové výhony sú oproti normálu tmavozelené a pokrútené.
Meď má aj fungicídne účinky (Kuprikol má svoj názov od Cuprum, čiže meď) a tak sa modrá skalica používala v tzv. bordeauxskej zmiešanine, čo ocenia bio pestovatelia. Ǔčinok je však vzhľadom na rezistenciu plesní a húb otázny.

Zelená skalica


Známa aj ako zelený vitriol, alebo proste Heptahydrát síranu železnatého. Heptahydrát znamená, že vo väzbe je 7 (hepta) molekúl vody. Na rozdiel od modrej skalice je vodík nahradený atómom železa. Dostaneme sa tak ku vzorcu FeSO4·7H2O.

Typicky je zelenej farby, no na vzduchu oxiduje, takže má hnedú farbu. Je jedlá, používa(la) sa ako doplnok stravy pri nedostatku železa alebo pri nevoľnostiach.

Využitie je rovnaké ako u ľudí - nedostatok železa. Prejavuje sa chlorózou. Zaručené kombo je zelená skalica a horká soľ. Ideálne je upraviť vlastnosti pôdy alebo zálievkovej vody, pretože zvýšenie množstva železa a horčíka odstraňuje následok, nie príčinu.

Pomôcka 1 - chloróza z nedostatku železa sa prejavuje na nových výhonoch, z nedostatku horčíka na starších listoch.
Pomôcka 2 - Ferovit, čiže tekutá forma je veľmi dobre rozpustená a nezanáša trisky (napr. nasávanie aquamixu). Zamiesať si vlastnú zálievku do aquamixu z prášku neodporúčam, pretože zanecháva priveľké zrná a napr. aquamix nezamieša koncentrát. Lepšie je ju nasypať na substrát (jedna kristalonová naberačka)

Horká soľ


A zase. Ďalší sirán, ako keby sme nevedeli s iným pracovať. Takže bonsajistky a bonsajisti, zoznámte sa s heptahydrátom síranu horečnatého. Kto dával vyššie pozor vie, že molekúl vody je 7 a že vodík nahrádzame horčíkom. Vo výsledku teda MgSO4·7H2O.

Je bielej farby a jedlá. Používa sa napríklad ako preháňadlo.

Tak ako už bolo uvedené pri zelenej skalici, používa sa na odstránenie príznakov chlorózy.

Pomôcka 1 - Nekupujte ju v tekutej forme, je to nehorázne nevýhodný obchod (riedenie 0.5L na 10L vody)
Pomócka 2 - Rovnako ako v prípade zelenej skalice stačí nasypať na substrát jednu kristalonovú naberačku.
Pomôcka 3 - Veľmi ťažko je predávkovať rastlinu. Samozrejme, vedľajší efekt častého používania môže byť zasolenie pôdy a príliš veľké množstvo korene spáli, ako akákoľvek bežná organická zlúčenina.

Dusičnan amónny


Konečne niečo nové. Dusičnan amónny, zvaný aj liadok amónny je dusičnan amoniaku. Vzorec NH4NO3. Dusičnany majú v sebe NO3 (minus), amoniak je NH4 (plus).

Je dobré hnojivo, no aj zložka výbušnín (oxidačné činidlo). Pre ľudí je jedovatý a pri zahriatí vytvára nebezpečné splodiny a prudko vzplanie.

Pre rastliny je zdrojom dusíka, ktorý potrebujú na rast.

Dusičnan draselný a sodný


Rovnako ako u vyššie menovaného sa jedná o dusičnany. Tento krát ale jednoduchšie. Namiesto amoniakovej časti majú draslík (KNO3) alebo sodík (NaNO3).

Dusičnan sodný sa primárne používa v pyrotechnike, no aj ako hnojivo. Okrem toho sa z neho redukciou vyrába druhý menovaný, dusičnan draselný. Práve ten sa používa ako zložka hnojiva obsahujúca dusík ako aj draslík. Je aj súčasťou strelného prachu a používa sa aj ako konzervant.

Oxid fosforečný

Chemický vzorec P2O5. Je zdrojom fosforu, nech už sa jedná o akúkoľvek formu z pohľadu počtu atómov fosforu aj kyslíka.

Ani tieto oxidy nie je vhodné oblizovať, pretože sú jedovaté.

Oxychlorid meďnatý


U nás predávaný ako fungicíd Kuprikol, vzorec Cu2Cl(OH)3. Vzniká hydrolízou chloridu meďnatého.

Ľudí iba dráždi, primárne pre nás nie je jedovatý. Nedá sa to však povedať o vodných organizmoch, napríklad rybách.

Pyrethroidy


Sú krásnou ukážkou ako sa ľudia snažia vyrobiť umelé náprotivky k prírodným látkam, v tomto prípade pyrethrínom. Pri vysvetľovaní štruktúry by sme sa dostali k zbytočne zložitému a pestovateľsky nudnému vysvetľlovaniu, čo sú estery, čo je cyklopropánové jadro atď.

Dôležité je vedieť, že sa jedná o silné insekticídy, ktoré nie sú veľmi svetlostabilné a na človeka v menších dávkach nemajú negatívne účinky. U hmyzu blokujú sodíkové kanály a pre vodné živočíchy sú jedovaté. V našich končinách je známy lambda-cyhalothrin pod názvom Karate Zeon.

Iné

Zaujímavý článok o prvkoch a dopade ich nedostatku je na stránke golfonline.sk.

0 Komentáre