Škodcovia / Začíname IV.

Nerád to hovorím, ale v prípade bonsajov nefungujú proti škodcom prírodné látky, ani recepty starých mám. Tie sú vhodné na prevenciu. Ak je napadnutie potvrdené, na pomoc prichádza chémia.

Podľa účinku látky delíme na:
  • Požerové (pyrethroid), ktoré zvyčajne útočia na nervovú sústavu, napr. blokujú chytín
  • Rast alebo dospievanie inhibujúce (pyriproxifen, methoprene, halofenozide)
Podľa spôsobu aplikácie na:
  • Kontaktné, čiže vo forme postreku, spreju a pod.
  • Systémové, čiže absorbované rastlinou, čím sa do škodcu dostane cicaním
  • Návnady
Najčastejšie používam tieto druhy insekticídov:

  • Karate ako univerzálny insekticíd. Primárne je požerový.
  • Actara ako systémový insekticíd. Pridávam ju do zálievky alebo striekam na listy. Rastlina sa nestane pre škodcov jedovatá, ale zabráni dospievaniu jedincov a tým ďalšiemu množeniu.
  • Ľubovoľné akaracídy na ničenie roztočcov. Spisovať ich nemá význam, každoročne sa ich dostupnosť a názvy menia.
  • Ľubovoľné insekticídy na vošky. 

Svilušky / roztočce



Jednoznačne to najhoršie, čo na strome možno nájsť. Postreky treba kombinovať kvôli veľkej šanci, že si vybudujú odolnosť počas liečby. Je vhodné strom držať vo vlhku a veternom priestore, pretože to spomaľuje množenie.
Identifikácia nie je zložitá, no nie vždy sa dá určiť okamžite. Zväčša je prvý príznak chradnutie listov. Rastlinou treba potriasť nad papierikom. Naň popadajú lupou rozoznateľné malé pavúčiky. V horšom stave napadnutia na strome vidno pavučiny. Nie každý vie, že sú druhy roztočcou, ktoré napádajú aj borievky. Vtedy pavučiny nevidno, no borievka stráca farbu.

Molice



Malé biele mušky, ktoré poletujú okolo rastliny. Veľmi často ich vidno napríklad na čínskej ruži. Opakovaný postrek ich jednoducho zlikviduje.
Identifikácia je jednoduchá. Po potrasení listami vzlietne celý roj. Listy sú často ako sprievodný jav napadnuté čerňou - hubová choroba.

Vošky



Malé chrobáčiky, ktoré sa veľmi nehýbu. Majú rôznu farbu podľa druhu. Veľmi často sa vyskytujú na interiérovych rastlinách. Ešte častejšie ich možno nájsť na ovocných stromoch v záhrade, kde si ich pestujú mravce.

Červce



Malé biele potvory, ktoré sa skrývajú vo vate v pazuchách listov. Zlikvidovať sa dajú aj manuálne handričkou, vatovou tyčinkou či vystriekaním prúdom vody. Postrek nezaberie, pretože ich vata chráni.
Identifikovať sa dajú aj lepkavým lesklým povrchom spodnej časti listov.

Strapky



Na listoch vytvárajú strieborné plochy s čiernymi bodkami. List vyzerá ako by usychal. Zaberá štandardný kontaktný insekticíd. Postrek treba opakovať. Širía sa veľmi ľahko medzi rastlinami.

Štítničky



Najčastejšie ich možno nájsť na kmeni a žilách listu. Podobajú sa na červce, no majú inú farbu. Skrývajú sa pod rohovitým štítkom. Najlepšie je ich odstranovať ručne vatovou tyčinkou namočenou v liehu.

Vlnatka / Koreňovka



Vytvára malé biele chumáčiky na listoch a v prípade koreňovky na koreňoch. Liečba je požerovými insekticídmi.

0 Komentáre