Shimpaku - jeho tajná história 9.

Jedného pekného dňa som pri potulkách internetom, aby som raz a navždy rozlúskol záhadu prekladu slova Shimpaku, natrafil na úžasných 26 strán histórie tejto borievky. Teraz už viem, že Shimpaku je označenie variet borievky čínskej s charakteristickým obrastom, čo je spomenuté v prvom a druhom diely. No nie nutne pochádzajúcej z Japonska, čo je spomenuté v časti tretej. Ishizuchi Shimpaku pochádza z okolia hory Ishizuchi a zo štvrtej časti už viem, že Itoigawa Shimpaku, ktoré sa predtým volalo Jyouetsu, z hory Kurohime. V ôsmom diele sme sa začali približovať k súčasnosti a koncu zberu borievok.

Aj v tejto časti seriálu sa vydáme na potulky históriou tohoto stromu. Tí, ktorí sa nevedia dočkať a vedia anglicky, si môžu text prečítať tu. Pre ostatných už tradične postupne zverejňujem, so súhlasom WBFF a Kindai Bonsai, preklady. Kde uznávam za vhodné, dopĺňam vlastné poznámky pre slovenského čitateľa v hranatých zátvorkách. Hor sa na ďalší diel!

Kapitola 9 - Posledné najlepšie Shimpaku z hory Myouji

Hiryu

Ešte keď rástlo v skale na Myouji, bolo toto Shimpaku medzi zberačmi nazývané "Božský strom". Neskôr bolo nazvané "Hiryu" (lietajúci drak). Priemer kmeňa pri báze je 60cm a tvar, ktorý je za možnosťami ľudského umenia, mu vtesala drsná príroda. Aj v porovnaní s inými výnimočnými stromami z Myouji jeho impozantná majestátnosť dokazuje, že sa jedná o skutočné majstrovské dielo.

Bol to roku 1983, keď bol Hiryu znesený z hory. Hlavnú úlohu zohral Tetsuya Nakamura, vedúci spolku zberačov. S viacerými ľudmi pohromade sa pokúsil zniesť strom z brala. Kvôli veľkosti a váhe stromu boli spočiatku neúspešní napriek spoločnému úsiliu. Vyzeralo to byť príliš zložité, no nakoniec prišli s detailným plánom a aj vďaka odhodlaniu sa im to nakoniec podarilo.
Vzhľadom na fakt, že v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa z prírody vytratili všetky prirodzene sa vyskytujúce Shimpaku, bol to zázrak, že sa našiel tak výnimočný kus ako Hiryu. Možno to bolo tým aký bol veľký. Celkom určite mal zber svoje pre a proti. 
Meno Hiryu, lietajúci drak, zrejme pochádza z divokého kmeňa a kľukatého shari. Spolu pôsobia zvláštne sugestívne. Do misky ho úspešne zasadil Naoji Itoh z Kotaki a dodnes je pestovaný u Shoshina Nakagameho z prefektúry Shinzuoka.  Tešme sa na deň, keď bude strom vystavený na pódiu svetových bonsajov [to sa už medzičasom stalo v roku 2017].
Hiryu na 8. svetovej výstave bonsajov v Saitame, foto: bonsaitonight.com

Súrodenec Hiryu

Vrchná časť Hiryu bola vzdušne potopená a zasadená do drevenej bedničky. Záhrada Himekawa-en v Oumi sa zameriava na Shimpaku z hôr v Itoigawe. Majú veľké množstvo týchto borievok, ktoré boli jedny z posledných vykopaných stromov v tejto oblasti. Súrodenec Hiryu je na fotke vyššie.
Aj keď Shimpaku hore nie je tak dobré ako Hiryu z pohľadu umenia a shari, no stále je dostatočne impozantné. Predná aj zadná strana majú potenciál na rôzny výzor stromu, je tak ťažké vybrať. Hovorí sa, že majitelia chcú ako pohľadovú stranu zvoliť tú, kde sa koreň mohutne hýbe vpred. Náklon sa zmení viac doľava a vpred. Vrch bude odstránený a zaostrený, aby vyzeral ako šlahajúce plamene. Tent strom má potenciál stať sa významným dielom ako posledná Itoigawa.

Môžeme povedať, že Hiryu a jeho súrodenec sú dva rôzne stromy, ktoré zatvárajú oponu 100-ročnej histórie zberu Shimpaku v Itoigawe, ktorý začal v 19. storočí. Ešte bude musieť prejsť veľa času, kým z nich budú bonsaje, napriek tomu sú veľmi dôležité [nezabúdajme, že článok je z roku 2003, čiže 15 rokov dozadu].

0 Komentáre