Prečo pridrôtovať strom k miske / Začíname VIII.

Kade tade v internetovom nekonečne je kóoopec článkov o tom ako správne prichytiť bonsaj do misky:



Prečo ale prichytávame bonsaj do misky a kedy je to dôležité?

V prírode

V prírode majú stromy veľkú korunu a rovnako veľkú sieť koreňov. Veľmi často s jedným kolovým koreňom, ktorý má za úlohu stabilizovať strom. Vplyvom poveternostných podmienok vzniká pri zemi pákový efekt. Pre strom je dôležité, aby ho vietor nevyvalil aj s koreňmi, preto sa snaží ísť do hĺbky a/alebo šírky čo najviac. Mimochodom, toto je dôvod výsadby drevín vo svahoch - aby ich nevyvrátilo, rozkoreňujú sa a držia svoj bal v celku, čím spevňujú pôdu ako celok a zabraňujú tak zosuvom.
Ukážka kolového koreňu, foto: www.greenbeltconsulting.com

V miske

V miske je situácia obdobná. Bonsaj ale z definície má mať plytký koreňový bal. Tým bránime stabilite stromu a vietor môže strom vyvaliť.
Samozrejme, ak máme veľkú keramickú misku, ktorá je ťažká, a súdržný bal (cca 2 roky od presadenia), tak vietor strom nevyvalí. Jedine v kuse aj s miskou.
Prerastený súdržný bal, foto: bonsaiforbeginners.com

Prečo teda pridrôtovávame stromy k miske? Pretože po presadení nie je bal balom, strom neprerástol substrát skrz na skrz. Aj jemný vplyv povetria hýbe stromom v miske, čim mu znemožňuje zakoreniť.
Zakorenenie je proces, kedy korene prerastajú substrát aj jemnými vlásočnicami. Najdôležitejšou a najcitlivejšou časťou koreňov. Sú tenšie ako vlas a majú za úlohu prijímať z pôdy vodu a živiny. Pri najmenšom pohybe substrátu sa trhajú. Nedostatok vlásočníc (či už preto, že strom nemá dosť síl, alebo podmienky) pozorujeme ako vyschnutie stromu po presadení. Ak je strom vitálny, tento problém po dvoch rokoch odpadá.

Veľmi dobrým konkurentom vetru sme ale aj my sami. Pri rôznych úpravách stromu, ako pílenie konárov, frézovanie, alebo aj drôtovanie, hýbeme kmeňom. Či už sú to vibrácie, alebo tlak jedným smerom, bez prichytenia takéto práce môžu byť vo výsledku ďalším neplánovaným presadením.

Tak a hor sa prichytávať!


0 Komentáre