Keď sa oplatí počkať / Začíname VII.

Bonsajistika je o trpezlivosti. V prvom kroku si uvedomujeme, že stromček v miske nezhrubne. V druhom kroku, že každý rok koruna zhustne maximálne o dve vetvenia. Niekedy počas tohoto celého, že naozaj treba presádzať iba v isté obdobie, a že vylomiť puky niektorým druhom stromov je fatálne.

Vykopané stromy zasadíme do misky. Ponaučení, počkáme dva či tri roky bez zásahu na prvé tvarovanie. Očakávame dobrý výsledok, pretože už nejaký čas okolo stromu chodíme a máme istú predstavu. A...
... a netrpezlivo natvarujeme strom na efekt z toho, čo nám ponúka. Výsledok výborný, veď sa viac nedalo z materiálu dostať.


Dnes budem teda písať o niečom, čo som sa naučil aj ja iba prednedávnom - že niekedy sa oplatí aj prvé tvarovanie robiť až neskôr, pretože strom si to zaslúži.

Borievka

Vyše dva roky dozadu som si kúpil borievku. Nebola veľmi drahá, v pôvodnom substráte, veľa juvenilného ihličia zo stresu ešte stále bolo vidno. Bola však pekná bujná a už aj dosť silná. Prečo ju nenatvarovať? Hokejkový hák pri substráte naznačoval budúcnosť kaskády. Nebyť toho, že som stihol iba odstrihnúť naozaj nezmyselné vetvy a natvarovať časť budúcej koruny, asi mám doma kaskádu s ktorou by som nebol až tak spokojný.
Strom pristál na záhrade, bez tvarovania, iba s výmenou súbstratu a zmenou náklonu na kaskádu. Tak zostal až do jesene 2016. S polohou koruny som nebol spokojný a tak som pestoval do zálohy jednu malú vetvu. Vec sa vyvŕbila nakoniec tak, že strom bude v pôvodonom náklone, koruna z malej vetvy, ktorá sa za dva roky riadne rozbujnela a z pôvodnej koruny je veľký jin.

Smrekovec

Pred tvarovaním

Moje prvé kúpené yamadori by bolo úžasné. Hrubý kmeň, koruna pokračujúca na prvú bočnú vetvu. Tvaroval som ho ešte v dávnych začiatkoch. Teraz by som robil možno niečo iné, kto vie.
Po tvarovaní

Mohol to byť už celkom pekne zapestovaný strom, keby bočná vetva neuschla a nezostal iba dlhý rovný kmeň, ktorý bol v kontraste s pokrúteným nebari.
Štyri roky bol strom za trest v kúte záhrady, kde postupne bujnela koruna, ktorá bola pri prvom tvarovaní zosekaná iba na jemný obrast. Priebežne som ju prestrihával, aby bolo z čoho vyrobiť čokoľvek, čo konečne určí smerovanie tvaru.
Strom pred ohýbaním. Čierny pás je miesto, kde bola bočná vetva, alias pôvodne zmýšľaná koruna

Prvé úvahy boli o tom, že budem musiet zjemniť prechod na mieste bočnej vetvy a spraviť niečo na vzpriamený spôsob. Shari na boku by zabezpečilo konicitu. Nebol som s týmto zámerom zmierený, ale vedel som, že bude treba jemnejší a hustý obrast.
Tent rok som smrekovec zobral na tvarovačku s tým, že zrejme treba razantne pokrútiť kmeň, len som nevedel ako a ako na to.
Prvý ohyb

Prvý ohyb zabezpečil zníženie stromu na takú výšku, že tlstý základ kmeňa ho posunul skoro do sumo kategórie. Hák ale nie je veľmi pekný tvar a nebol v súlade s celkovým pohybom.
Druhý ohyb

Druhý ohyb zjmenil vytvorený hák a ujednotil pohyb. Korunu tak bude tvoriť vetvička, ktorá začínala bez vetvenia a mala 4cm.

0 Komentáre